Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2014 19:21 - Коя е тази България? (част 1)
Автор: todorvasimo1 Категория: Политика   
Прочетен: 379 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво представлява България?

Може би е както се пее в една детска песничка: „Високи сини планини,  реки и златни равнини, небето като от коприна...“ Не, не, това не е България. А сигурно е : „Мила Родино, ти си земен рай, твойта хубост, твойта прелест, ах, те нямат край.“ Не, не, и това май не е. Сигурно България е велика страна на три морета и българинът е някой силен, храбър войн, който докрай я защитава? А може би е една от най-старите страни в Европа, със своя уникална писменост, традиции и култура? Да, това е България! Но тази България от пожълтелите учебници по история. Тази, която се съхранява в прашните витрини на музеите. Тя е тази, която остава в българското сърце като един велик спомен за славно минало.

Днешната България не е такава. Няма какво да се лъжем. Днешната България всеки знае каква е... Тя няма нужда от свое описание, защото е описана  навсякъде – в човешките погледи, в хорските приказки, в мрачните кръчми, по сивите улици, в лъжливите медии, в пустите домове... Днешна България прилича на една изядена кутия с бонбони – всеки, който  е минал през нея се е почерпил, само не и рожденикът (българинът).

Преди месец чух нещо за протести по медиите и отново се усмъних, че ще стане нещо в тази днешна България. Но всъщност в сърцето ми трепна и нещо, което каза – ето, Българинът се събуди, лъвът е жив, ще има промяна. Но явно всичко е било наивна мечта...

 

Колко души излезнаха на протест преди месец? И какъв е резултат от излизането на протест в днешна България? Няколко самозапалили се души, едно свалено правителство (което най-вероятно отново ще се върне на власт), няколко набити “мирно“ протестиращи, изпочупени витрини... Но не това е основният резултат. Резултатът е съвсем различен, а именно - още по-голямо недоволство сред хората, няколко хиляди изпочупени човешки сърца, които са се надявали, че ще стане нещо, обезверение, бедност, мизерия и пак същите неща сякаш никога не е имало протести. 

Но защо е така? Защо е това недоволство? И защо чак сега се изрази? Защото българинът има една специфична черта – винаги мълчи, чака да го мачкат, да го тъпкат, но като опре ножа до кокъла „избухва“ и вече не знае какво точно иска –  дали анархия или просто някой нов разумен управляващ.  Това си е останало още от турско робство. Пет века онзи с чалмата е тъпкал всичко – вяра, култура, традиции и изведнъж като му омръзнало на Българина станал и се втурнал в бой. Левски, Ботев, Раковски, Каравелов излезнали като супер герои изсред българите, за да запалят кандилото, да го изчисти, за да светне отново. Революционери, пред които се прекланя и днес всеки, който знае поне малка част от българската история. След това „братска“ Русия 40 и повече години „помага“ на българина за изграждане на едно „социално и политическо движение, с основна цел - създаване на безкласово общество, свободен достъп до предметите за потребление и премахване на наемния труд.“ Българинът видя и тяхното добронамерено отношение към обществото  в лицето на „Белене“, „Гонда вода“ и „Кръстополе“. Там добре се погрижиха за хората... повече никой да не ги види. А ТКЗС-то даде на българина такива несметни богатства, че и до ден днешен човек може да им се радва – запустели стопански постройки и празни, необработени ниви. За вярата да не говорим – „братска“ Русия даде на българина най-добрата вяра – атеизма. И добре си свърши работата, защото последиците са видими – липса на всякакви морални ценности и дълбок духовен упадък. И сега някой ще каже – „То, Църквата не си е свършила работата...“Съжалявам, но няма да се съглася! Църквата е била с особено силна позиция преди идването на комунистите на власт – кой крепи Българина след пораженията от Първата световна война, а кой е спасил българските евреи от геноцид? Да не би да е бил цар Борис III-ти, който е ту на едната, ту на другата страна?!

Когато идват обаче комунистите на власт, са избити хиляди свещеници, а роднини на такива са смятани за половин хора.

Но Българинът и това е преживял... То това е нищо в сравнение със славната му история. После дойде „демокрацията“  отново след бурни протести ... Вече има народовластие,  свобода на словото и печата, частна собственост, равенство на всички пред закона... И демокрацията си върши работата, и нейният механизъм работи - убита журналистка, заради острите и изказванията по политически теми, крадци на дребно в затвора, а крадци на едро на свобода. По-необразовани млади хора и все по-застаряващо и намаляващо население. Ниски пенсии и заплатии за обикновените хора и още много други неща, които всеки българин знае...

 

... Vive la dйmocratie! Vive la Bulgarie! Нека се радваме поне, че в ЕС сме приети, нищо, че там ни наричат pays le plus pauvre de l’Union europйenne (в превод – най-бедната страна в ЕС), а да не говорим, че някои чужденци си мислят, че още сме комунистическа държава. Няма значение, че англичаните ни бъркат с румънци и цигани и не ни искат в държавата си. Няма значение, че българските децата се скитат „немили, клети, недраги по таз тежка чужбина“, за да пращат по някое евро на бедните си родители.  Няма никакво значение, че всички ни унжават! Те все пак са чужденци, имат право! Най-важното е, че сме в Европейския съюз! Останалото – няма значение!

Скоро идват избори... Кой ли ще бъде новият спасител или пък български поробител?



Тагове:   протести,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: todorvasimo1
Категория: Политика
Прочетен: 15159
Постинги: 14
Коментари: 5
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930